Humor is als vuur

Terwijl ik op mijn motor door de polder scheurde, bedacht ik dat humor is als vuur. Je hebt er drie dingen voor nodig.

Voor vuur zijn dat natuurlijk brandstof, zuurstof en ontbrandingstemperatuur. Voor humor denk ik dat je die brandstof zou kunnen vertalen naar input. De gebeurtenis, het verhaal, een opmerking. Op het moment iemand een scheet laat (lang niet altijd grappig) is dat zelfs letterlijk en figuurlijk de brandstof. Waarmee we meteen al bij het probleem komen dat ik hier nog even uit de weg wil gaan; het verschil tussen een grap en humor.

De ontbrandingstemperatuur zou kunnen opvatten als sfeer. De omgeving die de grap in staat stelt om een grap te kunnen zijn. Voor sommigen lijkt die temperatuur in eerste instantie vaak niet hoog genoeg voor humor. De drempel om een grap te maken is hoog.

De derde en laatste is de zuurstof. In deze vergelijking is dat jouw eigen gevoel voor humor. Of het is datgene of diegene waardoor de humor zichtbaar wordt gemaakt. Als je gevoel voor humor hebt, ben je gevoelig voor die sfeer en weet je wanneer je allemaal maar wat zuurstof bij de grap hoeft te blazen. Zoals bij een kampvuur.

Ik denk dat mensen zelf ook voor twee of zelfs drie van deze benodigdheden kunnen zorgen. Cabaretiers bijvoorbeeld, bepalen de sfeer, scheppen de inhoudt en ontsteken vervolgens hun eigen grap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>